Yaşasın Hak, Hukuk, Adalet!
- 24.08.2022
- Yaşasın Hak, Hukuk, Adalet! için yorumlar kapalı
- 544 kez okundu
Sevgili okurlarım! Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kuralları 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi, Türkiye Cumhuriyeti topraklarını kapsar. Türkiye kara suları, iç suları ve hava sahası gümrük bölgesine dâhildir.
Gümrük kontrol noktası ise, genellikle iki ülkenin sınır noktalarında yolcu ve mal geçişlerini kontrol etmek için oluşturulan yerlerdir. Bir ülkenin sınırlarından içeri girebilmek için genellikle bir geçiş izni istenir. Gümrük kontrol noktaları sınırların belli bölgelerinde ve az sayıda noktaya yerleştirilmektedir.
İşte Pazarkule Sınır Kapısı da, gümrük kontrol noktalarından biridir. Pazarkule Sınır Kapısı, Edirne’nin Merkez ilçesine bağlı Karaağaç Mahallesinde yer alan Türkiye – Yunanistan arasındaki kara yolu gümrük/sınır kapısıdır. Pazarkule sınır kapısı, Yunanistan tatili sonrası Türkiye’ye giriş yapan Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’a ait aracın bagajının gümrük memurlarınca arandığı gümrük kontrol noktasıdır.
Ama ne yazık ki, 2015 yılında Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’a ait aracın bagajını kontrol eden gümrük memurları, adı geçen savcının, Yunanistan’dan Türkiye’ye giriş yaptığı Pazarkule Sınır Kapısı’nda aracının bagajını haksız aradıkları gerekçesiyle şikâyet edilmişler, soruşturulmuşlar, kovuşturulmuşlar ve ‘haksız arama’ suçundan 2 ay 15 gün hapis cezasına mahkûm edilmişlerdir.
Dönemin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın da Edirne 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Yine, aynı yıl içerisinde Yunanistan tatili sonrası Pazarkule Sınır Kapısı’ndan ailesiyle birlikte Türkiye’ye giriş yapan Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, aracının bagajını haksız yere aradığı gerekçesiyle Gümrük Memuru Dilek Sarı hakkında da şikâyetçi olmuş ve 2 ay 15 gün hapis cezası almasına sebep olmuştur. Sarı’nın cezası, ilgili mahkemece 1500 lira idari para cezasına çevrilmiştir.
Her ne kadar, Savcının şikâyeti üzerine gümrük görevlileri hakkında ‘haksız arama’ suçundan dava açılmış ise de, kamu görevlileri tarafından yapılan eylemin bir arama niteliğinde değil, gümrük kontrolü niteliğinde olduğu açıktır. Kaldı ki, Gümrük Mevzuatında gümrük kontrolünün yapılması konusunda Cumhurbaşkanlığı’na getirilen eşyalar dışında hiçbir istisna yoktur. Dolayısıyla da ortada CMK anlamında gerçek bir arama olmadığı için haksız bir arama olması da söz konusu değildir.
Ayrıca daha önce Edirne Adliyesi’nde çalışan birçok Hâkim ve Savcı defalarca yurtdışına çıkmışlar, yurda dönüşlerinde araçlarının bagajı aranmıştır. Ama 2015 yılına kadar hiçbir Savcı ya da Hâkimin şikâyeti olmamıştır. Çünkü herkes sınır kapısında yapılan kontrolün bir gümrük muayenesi olduğunu bilmektedir. Bu sebeple de Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’ın bu aramadan neden gocunduğunun sebebi anlaşılamamıştır. Sanırım savcının kibri ve makamının gücü gözünü karartmıştır.
Çünkü bu ülkede uyuşturucu baronu çıkan Savcılar da var! Oysa gümrükler Türkiye’nin namusudur. Türkiye’nin namusunu korumak görevi ise, namuslu gümrük ve gümrük muhafaza görevlilerine düşmektedir. Ayrıca gümrük kapıları Dingo’nun ahırı değildir; gümrük kapıları, girenin çıkanın belli olduğu yerlerdir.
Ve iddia ediyorum: Pazarkule Sınır Kapısı’nda bir Cumhuriyet Savcısının aracının bagajını kontrol etmek, öncelikle bilgi, özgüven, medeni cesaret ve bedel ödemeyi göze alabilme işidir. Gümrük’te Murat Işık ve Murat Kanat ile Dilek Sarı yanmasa, gümrüklerde yaşanan yanlışlar nasıl çıkar ortaya? Bu sebeple de, yaptıkları kontrolün yargıda hesabını veren gümrük görevlilerini ayrı ayrı yürekten kutluyorum. Emekli bir gümrük denetim elamanı olarak yaptıkları görev için teşekkür ediyorum. Gümrüklerde sadece yalaka, ajan, hırsız, sahtekâr ve rüşvetçi memur ve amirler yok; Türkiye’nin namusunu korumak için görev yapan cesur, namuslu ve dürüst memur ve amirler de var! Görev aşkı yüzünden sıkıntı yaşayan ve acı çeken tüm gümrükçülere selam olsun!
Dürüst gümrükçülere değer vermek, özen göstermek, onların kıymetini bilmek bir kültürdür. Bunun eğitimi yok, kitaplarda yazmaz! Yolu insan olmaktan geçer. Gümrük memurlarını iki defa şikâyet eden Savcı bu vasıflara haiz değilse, gümrükçüler hak, hukuk ve adalet aramayıp da ne yapsınlar?
Edirne 4. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi, gümrük memurları ile aramalara ilişkin yazılı talimat veren dönemin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’a verilen hapis cezalarını ertelemiş olsa da, sanık Avukatları hapis cezalarına itiraz etmişlerdir. Dava dosyası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nce (istinaf mahkemesi) yeniden ve derinlemesine tetkik edilmiş ve bozulmuştur. Savcı Fatih Aslan’ın iki kere şikâyeti üzerine gümrük memurlarına ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’a karşı açılan davalar, 7 yıllık hukuk mücadelesi sonunda Gümrük memur ve amirleri lehine sonuçlanmıştır. Böylelikle Gümrük’te Hâkim ve Savcıların muayene muafiyeti olmadığı istinaf mahkemesince de onanmıştır.
Bu konuda kesinleşmiş İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nin 01.06.2022 tarihli ve 2020/647 Esas, 2022/1571 Karar sayılı Gerekçeli Kararı’nın özeti şöyledir:
“…Hâkimlerin ve Savcıların gümrük kapılarında araçlarının bagaj kapağı açtırılarak, araçlarında Gümrük Mevzuatı hükümleri uyarınca yapılan kontrol TCK 120. Maddede düzenlenen ‘haksız arama’ suçunu oluşturmaz. Gümrük Mevzuatı uyarınca yapılan kontroller bakımından Hâkimler ve Cumhuriyet Savcılarına yönelik muafiyet bulunmamaktadır. Gümrükte yapılan araç kontrolü hukuka aykırı arama olarak değerlendirilemez. Belirtilen gerekçelerle, sanık müdafinin istinaf sebepleri yerinde olup, yasal unsurları oluşmayan suçtan sanığın kesin olmak üzere oybirliğiyle beraatine karar verilmiştir…”
İşte hak, hukuk, adalet budur! Demek ki Türkiye’de hala Anayasanın ‘Kanun Önünde Eşitlik’ ilkesine uygun karar verebilen, Cumhuriyet savcılarına imtiyaz tanımayan vicdanlı hâkimler var! Neyse ki geç de olsa adalet tecelli etmiştir. Bu süreçte sıkıntı yaşayan meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ dileklerimi iletiyorum. İyi ki Gümrük’te hala ülkenin namusunu koruyan memur ve amirler var!
Peki, Gümrük’te aracının bagajı kontrol edildiği için 2 farklı zamanda gümrük memur ve amirlerinden 2015 yılında üst üste iki defa şikâyetçi olan ve hapis cezası almalarını sağlayan Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan hakkında yapılan işlem nedir? Bildiğimiz kadarıyla 2017’de yayımlanan Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararnamesiyle Edirne’den Osmaniye Cumhuriyet Savcılığı’na atanmıştır. Dönemin Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın da, bu süreçte eski kariyer görevi olan Gümrük Başmüfettişliğine getirilmiştir.
Böylelikle, artık gümrük kontrol noktalarında Hâkim ve Savcılar da gümrük kontrolüne tabi olacaklar. Yaşasın dürüst ve cesur gümrük memurlarının haklı mücadelesi! Yaşasın hak, hukuk, adalet!
Mehmet Çardak
Araştırmacı Yazar
m-cardak@windowsileve.com
- Mezhepsel Önyargılar - 1 Şubat 2023
- Hasta Hakları ve Sağlıkta Dönüşüm - 25 Ocak 2023
- Liyakatli Gümrükçüler - 18 Ocak 2023
- Cumhuriyet Nerede? - 11 Ocak 2023
- Türkiye’de Emekli Yoksulluğu - 4 Ocak 2023
- CHP’de Parti içi Demokrasi - 28 Aralık 2022
- VERGİDE BAĞIŞ SİSTEMİ - 21 Aralık 2022
- AB Türkiye Raporu - 14 Aralık 2022
- Yağmurdan Kaçarken Doluya Tutulmak - 7 Aralık 2022
- Suriyeliler Davullarla, Zurnalarla Ülkelerine Geri Dönecekler - 30 Kasım 2022