Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

14 Mart Tıp Bayramımızdır

Aytekin Ertuğrul
Aytekin Ertuğrul
  • 15.03.2021
  • 14 Mart Tıp Bayramımızdır için yorumlar kapalı
  • 505 kez okundu

Ama bize bayram haramdır Çünkü bayramı hak etmiyoruz. Derken sadece ve sadece doktorları  yanı kendimizi kastediyorum. Yoksa siyasilerimizi  kastetmek asla aklımdan geçmemiştir. Onlar görevlerinin başındadırlar ve görevlerini tam ve eksiksiz yerine getiriyorlar. Onların görevlerini eksiksiz yerine getirdikleri bir ABD dolarını 3 TL den 7.637.000 TL ye yükselten politikalar izlemelerinden anlaşılmıyor mu?

İsmet İnönü bu gerçeği 1957 de TBMM kürsüsünde şu veciz sözleri ve direktifleri ile dile getirmiştir.

“Hükumet herkesin gözünün içine bakarak, gelirini giderini şuraya buraya dağıtıp, denk olmayarak hazırladığı  bütçeleri Denk diye getirip ilan etmektedir.

Enflasyon politikası, iktidarın daha ilk yıllarından itibaren iktisadi bünyeyi süratle takatinden düşürerek 1952 sonbaharı başlarında memleketi tam manasıyla iflas sürüklemiştir. Kelimeyi tartarak kullanıyoruz.” İsmet İnönü.

Bu gün Batı Cephesi komutanımız sağ olsaydı. Bu sözlerine ilaveten “TBMM ‘ni açık bütçelerde kesin karar sahibi yaparak “ cumhuriyetimizin mali ve hatta genel politikasını güvenceden yoksun bıraktılar” da derdi..

Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki: Bakanlıklar kendilerine tahsis edilen ödeneklerle idare edecekler. Fazla ödenek talebinde bulunmayacaklar. Ve hatta kendilerine verilen ödenekten de tasarruf edeceklerdir:  Bayram günü yeri değildir ama 2021 mali yılı bütçesinin 246 Milyar TL  açık yapanları bu göreve getiren ve 246 Milyar açık bütçenin kabul edilmesi talebini TBMM ne ileten yazıyı imzalayan bir yüce makamı dolduran kişinin bu sözü askıda kalan bir sözdür.

Ben 1967 de İ.Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. 1965 te İ.Ü. Tıp Fakültesinde Yönetim Kurulu Öğrenci temsilcisi seçildim. Bu görevi bir yıl süre ile yerine getirdim. Diğer temsilci arkadaşımız Prof. Dr. Demir Budak ve İ.Ü. Tıp Fak. Talebe Cemiyeti Başkanımız ise Eski Sağlık Bakanlarımızdan Ürolog Op. Dr. Mustafa Güven Karahan idi. Biz üçümüz yan yana durarak şubat dönemi imtihan hakkı, Varto depremine ilk yardım ekibi olarak 11 adet Sj. Doktorun( Son sınıf öğrencisi) görevlendirilmesi ve öğrencilerimizin öğle yemeklerini 150 kuruş gibi ucuz bir fiyatla yemelerini sağlayan Turan Ekmeksiz Lokantasının açılması gibi önemli işlerin başarılması bizim görevli olduğumuz döneme rastlar. Bu hatıramızı da paylaştıktan sonra devam edelim.

Diplomamdan şunlar yazılıdır.

1943 tarihinde Rize’de doğmuş Hasan Oğlu Aytekin Ertuğrul İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin özel kanun ve yönetmelikler gereği öğrenimini tamamlamış ve imtihanlarını 15. 11. 1967 tarihinde başarı ile bitirmiş olduğundan Cumhuriyet kanunlarının verdiği bütün hak ve yetkilerden faydalanmak üzere kendisine Tıp Doktoru unvanı verildi.

( İmza)

Prof. Dr. Cihat Abaoğlu.

 İ.Ü. Tıp Fak. Dekanı 

 (İmza)

Ord. Profesör Dr. Ekrem Şerif Egeli 

İstanbul Üniversitesi Rektörü

Bizim kanunlarımıza göre sağlığın korunması esastır. Hastalanan insanların tedavisini esas alan kapitalizmin kardan başka bir amaç gütmeyen sınırsız kazanç hırsı ile bezenmiş kapitalist sistem ne yazık ki 14 Mayıs 1950 tarihinden sonra Türk sağlık sisteminin temeli yapılmıştır. Doktorluk mesleğimiz ise, insanın beslenmesi ile, barınması ile, işi ve aşı ile ilgilenmeyen, Türk Milletinin açık bütçeler altında inim inim inlemesini sadece seyreden,   insanların koruyucu çevre sağlığı, DENK bütçe vs. gibi lüks işleri ile uğraşmayan ve bunları savunmayan bir meslek haline indirgenmiştir.

Bu gün 14 Mart hüzün doluyuz. Çünkü, 14 Mayıs 1950 den bu yana açık bütçelerle tam manasıyla iflasa sürüklenmiş bir milletin doktorlarıyız. Daha henüz Denk bütçe bayramını ufuklarda bile göremiyoruz. Doktorlarımızın Denk bütçe ile halkımızın beslenmesini barınmasını sosyal ihtiyaçlarını  teminat altına almadan bize bütün 14 Mart Tıp Bayramları haram olsun

Bu duygu ve düşüncelerle, bütün meslektaşlarımızın tüm yardımcı sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp bayramları kutlu ve mutlu  olsun diyorum..

NOT: Genelkurmay 2. Başkanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı görevlerinde bulunan Orgeneral Edip Başer, bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi görüyordu. Kendisini Genelkurmay 2. Başkanı iken tanımak onuruna eriştiğim İyi bir asker, iyi bir komutan,  her zaman sınıfının birincisi örnek iyi insan       ( E) Orgeneral Edip Başer’i  11 Mart 2021 tarihinde kaybettik. Allah rahmet etsin. Ananları çok olsun. Emekleri unutulmasın.

Op. Dr. Aytekin Ertuğrul

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ