Amık Ovası çiftçileri; Maliyet altında pamuk fiatı beklemiyoruz
Amik Ovası 2020 pamuk hasadının sonuna yaklaşılıyor. Pamuk tarlalarında pamuk makineleri harıl, harıl pamuk toplarken, Pamuk çiftçisi hasadın iyi olmasına seviniyor. Pamuk fiyatlarının belirsiz olmasından ise endişe duymaktadır.
Çiftçiler girdi fiyatlarının artması, devlet desteğinin azalması ve ithal pamuk yüzünden her yıl pamuk ekimi, yarıya düştüğünü belirtirlerken, Önümüzdeki senelerde pamuk ve buğday ekiminin nasıl olacağı konusunda endişeli olduklarını da açıklıyorlar.
Amik Ovası çiftçileri, özellikle elektrik ve ziraat bankası zorluk çıkardığını ve keyfi uygulamalar yaptıklarının altını çizerken, Cumhurbaşkanına bunun daha sıkı denetlenmesi konusunda yardım etmesini talep ediyorlar.
Çiftçiler bu sene bir kilo pamuk fiyatının 5 lira 20 kuruş maliyeti olduğunu ve bunun altındaki verilecek fiyatların çiftçiyi çok zor durumda bırakacağını ve pamuğun bu sene en az 6 lira olmasını istediler.
Amik Ovasında çiftçilik yapan ve Hatay Ziraat Odası üç başkanla pamuk tarlasında hasadını görüştük.
Antakya Ziraat Odası başkanı Mehmet Muzeffer Okay, Defne Ziraat Odası başkanı Sedat Duran, Belen Ziraat Odası başkanı ve Hatay Ziraat odaları il koordinasyon kurulu başkanı Selahattin Yalman ile pamuk üreticinin durumunu ve pamuk üretiminde gelinen son durumu sorduk.
Mehmet Muzeffer Okay (Antakya Ziraat Odası Başkanı-Çiftçi)
İthal Pamuk Yapılmasını İstemiyoruz!
İlimizde pamuk hasadı başlamıştır. Tüm çiftçilerimize bol ve bereket getirmesini diliyorum. Geçen sene pamuk üreticimiz zor bir sene geçirdi, bu sene beklentimiz yüksektir. Gelen pamuk haberleri; verimlerin yüksek olduğu doğrultusundadır. Zaten bizler de kendi tarlalarımızda gözlemleyip, teyit ediyoruz. Bir sıkıntımız var, çiftçi maalesef pamuktan uzaklaşıyor. Uzaklaşmanın sebebi bir sarmalın içinde bir kısır döngünün içindeyiz. İthalat yapılıyor, üretim düşüyor, üretim düşünce tekrar ithalat yapılmaktadır. Bunu telefi etmek çok zor, gittikçe çiftçi kan kaybetmektedir.
Bunu nasıl aşarız? Devletin bu konuda bir desteği olmak zorundadır. Devlet üç yıldır destek olarak kilo başına 80 kuruş yani ton başına 800 lira vermektedir. Bizim beklentimiz ise ton başına 1500 lira olmasıdır, belki yüksek gibi gelmekte ama girdi fiyatları anormal şekilde yükseldi. Enerji bedelleri çok yüksek, çiftçimiz bir beklenti içindedir. İthal pamuk karşısında dayanma ve direnme gücümüz yoktur. Hükümet ve bakanlıktan beklentimiz; Bu girdi ve maliyet yüksekliğinden ötürü destek verilerek, üretimin kesintiye uğramasının önünü geçilmesidir. Yani bizim tespitimiz ton başına 1500 lira destek verilmesini talep ediyoruz.
Selahattin Yalman (Belen Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon Başkanı-Çiftçi)
Pamuk üreticilerimize hasadımız hayırlı olmasını dilerim.
Her Yıl Pamuk Üretimi: 100-200 Dönüm Düşmektedir.
Pamuk üretimi neden geriledi? Pamuk üretimi 2018 yılında 590 bin dönüm, 2019 yılında 490 bin dönüm ve 2020 yılında ise 275 bin dönüm Hatay ovasında pamuk ekilmektedir. Bunun sebeplerini şöyle açıklayabiliriz: Girdi fiyatlarının yüksek oluşu, 3-4 yıldır pamuk fiyatlarının aynı olması, destek primlerinin yerinde sayması çiftçimizi pamuk üretiminden uzaklaştırmıştır. Önümüzdeki yılda böyle giderse pamuk üretimi yüzde kırk veya yüzde elli küçülmeye gideceğini düşünüyoruz. Enerji fiyatı, ziraat bankası kredilerinin ödenememesi , yine ziraat bankasının kredi yapılandırmasını uygulamaması olarak değerlendirebiliriz. Çiftçiye sokaktaki tefeciden daha kötü davranması, yani çiftçiye ‘üretmeyin’ denilmektedir. Bu durumda salt pamukta olmayacak, diğer alanlarda aynı durum yaşanacaktır. Belki çiftçi ekim yapamayacaktır.
Girdi fiyatları nasıl azaltılır: İlaçtaki piyasasının kontrol altına alınması, enerjinin aylık değil de hasat dönemine uygun olması, biz şunu söylemiyoruz, ‘bizim borcumuzu silin, iptal edin’ demiyoruz, sadece; Borçlarını çiftçinin parasının olduğu dönemde alsınlar, gerekirse yasal faizlerini koysunlar, çiftçinin üretiminin önünü açsınlar, çiftçi üretmesin diye çalışıyorlar. Cumhurbaşkanımızın emirlerini hiçe sayıyorlar. Cumhurbaşkanı pandemi döneminde ‘herkes bahçesini ekecek’ demişti. Cumhurbaşkanı üretime herkes destek verecek derken, enerjisa, ziraat bankasını Cumhurbaşkanımız uyarmasını bekliyoruz.
Sedat Duran (Defne Ziraat Odası Başkanı-Çiftçi)
Pamuk Destek Primi Ton başına 1500 Lira Olmalıdır.
Dileriz, bu sena çiftçilerimiz iyi bir yıl geçirir. Bu dilekte bulunuyorum ama çiftçilerimiz girdi fiyatları yüzünden ekemez duruma gelmişlerdir. Bizim üretimimiz devam etmesi için devletin ton başına desteğinin 1500 lira olmasını, diğer pamuk girdilerinin denetlenmesini ve düzenlenmesini bekliyoruz. Bunları takibin dışında Yunanistan ve diğer ülkelerden yapılacak pamuk ithalatının yapılmamasını istiyoruz. Yani Yunanistan pamuk üreticisinin bize ithal etmesi yerine bizim pamuk üreticimiz ve bu alandaki kurumların desteklenmesini bekliyoruz.
HÜSEYİN GÜLER