Hatay Valisi Mustafa Masatlı 29. Avrupa Bölge Temsilcileri Günlerinde konuştu: Şehre geldiğimde gördüğüm ilk tablo tarihin en büyük yıkımına uğramış bir şehrin fotoğrafıydı!
29. Avrupa Bölge Temsilcileri Günleri “Doğal Afetlerin Yönetiminde Mülki İdare Amirleri Sempozyumu” İzmir’ de gerçekleştirildi.
Ulusal ve uluslararası birçok heyetin de katılımıyla gerçekleştirilen sempozyuma Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat Asırların Felaketinde; “Altyapı, Çevre ve Temizlik İle Belediye Hizmetleri” ile günümüze kadar yapılan “Yönetim, Hizmet ve Yatırımları” anlatan sunumları ile katılarak ilgili konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
6 Şubat ve devamındaki depremlerin yaralarını sarmak üzere Koordinatör Vali olarak görev yaptığı dönemde yürütülen çalışmalar ve sunulan hizmetlerle ilgili katılımcılara bilgilendirme yapan Vali Mustafa Masatlı sunumlarında, Dönemin Amasya Valisiyken 6 Şubat asırların felaketinin ilk saatlerinde Gaziantep’in oransal olarak neredeyse en çok hasar alan ilçesi Nurdağı’na Genel Koordinatör olarak görevlendirildiğini, dile getirerek şöyle devam etti;
“5. günün sonunda şahsım ve ekibim, şu an Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin takdir ve tensipleriyle Vali olarak göreve getirildiğim ve görev yaptığım her gün büyük bir gurur duyduğum; Tarihi Milattan önce 100 binlere dayanan ve tarihinde 7 kez yıkılıp 8 kere kurulan Kadim şehrimiz Hatay’ımıza görevlendirildim. Şehre geldiğimde gördüğüm ilk tablo tarihin en büyük yıkımına uğramış bir şehrin fotoğrafıydı. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi olmak üzere, Bakanlarımız, Valilerimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın görevlileri, STK’larımız ve serdengeçti yardımseverliği ile Milletimiz “Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonunu gerçekleştiriyor.”
Hatay’da Altyapı, Çevre ve Temizlik ile Belediye Hizmetleri koordinasyonuna getirildiğini belirten Vali Mustafa Masatlı, 25 bine yakın can kaybının yaşandığı Hatay’ımızın 6 Şubat ve devamındaki depremlerde can ve mal kaybı olarak depremin bilançosunun yarısını ihtiva ettiğini hatırlatarak; “Görev tanımı yapıldıktan sonra ilin Bakanlık nezdinde koordinasyonunda İçişleri Bakanımız, Sağlık Bakanımız ve Milli Savunma Bakanımız onların hemen altında tanımlanmış görevlerle en tepede Valilerimiz vardı. Benim görev alanlarımın hemen altında koordinatörlerim vardı” ifadesinde bulundu.
6 Şubat ve devamındaki depremlerle birlikte oluşan en büyük sorunların başında, yaklaşık 2 milyona yakın insanın yaşadığı; can ve mal kaybı olarak depremin 11 ilde oluşturduğu etkinin neredeyse yarısını ihtiva eden, Kadim Şehir Hatay’da bulaşıcı hastalıklarla mücadele ve sağlıklı yaşam ortamlarının sağlanmasının oldukça ehemmiyetli olduğunun altını çizerek bu açılardan hayatiyet arz eden Vali Mustafa Masatlı, “Su ve Kanal İşleri, Çöp Toplama ve Yönetimi, İlaçlama, Tuvalet, Duş Kurulumu ve Yönetimi, Sokak Hayvanları, Gıda Güvenliği” alanlarında koordinasyonun sağlıklı bir şekilde sağlandığını vurguladı.
Vali Mustafa Masatlı, birbirini tamamlayan bu altı alanda koordine ettiği çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunurken, DSİ, İller Bankası ve 10 Büyükşehir Belediyesinin Su Kanal İdareleri koordine edilerek su sorununa hızla çözüm üretildiğini ve bu çerçevede 5 gün süren yoğun çalışmalar sonucunda; Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, Hassa, İskenderun ve Arsuz ilçelerine su verildiğini, İlçelere ilaveten DSİ ve İLBANK ile onlarca su kuyusunun açıldığını, şehri besleyen 2 ana depo ve 12 kuyunun onarımının yapıldığı ve ana isale hatlarının hasarlarının giderildiğinin altını çizerek, “Depremin 52.günü itibarıyla 485 çeşme kullanıma hazır hale getirildi. Böylece ilçelerimizin çeşitli noktalarında bulunan bu çeşmeler vasıtasıyla halkımızın temiz kullanma suyuna erişimleri sağlandı. 2015 yılından beri çalıştırılamayan İskenderun Su Arıtma Tesisi onarılarak yeniden hizmete alındı” dedi.
Çöp toplama ve yönetimi faaliyet alanında Organizasyon Şeması’nın oluşturulup görevler belirlendikten sonra 15 ilçenin çöplerinin toplanarak, 6 transfer istasyonunda bir araya getirildiğini ve iki Katı Atık Bertaraf Tesislerine götürüldüğünü; Antakya’daki Gökçegöz mevkiinde bulunan ve depremde ağır hasar alan Katı Atık Bertaraf Tesisi için onarım çalışmaları yürütülerek devamında tesisin hizmete alındığını söyleyen Vali Mustafa Masatlı, Belediyelerin neredeyse tüm çöp toplama işleri üstlenildiğini çöp konusunda 24 belediye ve İSTAÇ ile beraber çalışıldığını belirterek çöplerin ayrıştırılması bakımından da önemli işlere imza atıldığını, bu süreçte normalin 3 katından fazla çöpün toplandığını, bu çöplerin Katı Atık Bertaraf Tesislerine taşınarak geri dönüştürülmesinin sağlandığını vurguladı.
Bu süre zarfında afetler sonrası oluşan çevre kirliliği, enkaz alanları ve hijyen alanları ile defin ve harici alanlarda halk sağlığını tehdit eden çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacı ile Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Müdürlerinin gözetiminde dışarıdan gelen 19 görevli belediye, destek olan ilaçlama şirketleri ve STK’lar ile ilaçlama çalışmalarının da çok boyutlu bir şekilde gerçekleştirdiklerini aktaran Vali Mustafa Masatlı, 3377 Tuvalet, 1581 Duş Ünitesi kurulumunun da gerçekleştirildiği belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Amasya Ekiplerimiz, görevli belediyeler ve görevli İl Özel İdareler olmak üzere yaklaşık 10 Yerel Yönetimin dahil olmasıyla bizzat yapıldı. İl genelindeki tüm WC’lere vidanjörlerle boşaltım hizmeti verildi. Yine tüm WC ve duşların temizlikleri, gerekli hijyen malzemelerinin temini sağlandı, ayrıca sürekli hizmet verebilecek hâlde tutuldu.”
Faaliyet alanlarından bir diğeri olan sokak hayvanları konusunda da yapılan çalışmalara değinen Vali Mustafa Masatlı; Afetin ardından, sahipsiz ve çaresiz kalan evcil hayvanlar ile ilde bakımları zorlaşan sokak hayvanlarının uygun şartlarda barındırılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Görevli Diğer Belediyeler, Türk Veteriner Hekimler Birliği ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın da işbirliğiyle gerekli planlamaların yapıldığını açıkladı. Bu kapsamda Antakya, İskenderun ve Samandağ ilçelerinde 3 Temel Hayvan Toplama ve Sevk Merkezi oluşturulduğunu, buralarda muayenesi yapılan hayvanların kimliklendirerek sahipsiz hayvanların akredite olmuş Kamu Hayvan Barınaklarına sevklerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Gıda güvenliği konusunda ise depremin ilk anından itibaren halka; kahvaltı, sıcak çorba ve yemek servisi yapılan yerlerde hijyen ve gıda güvenliğinin sağlanarak günlük 1 milyon 200 bin öğün yemek dağıtımının gerçekleştirildiğini hatırlatan Hatay Valisi Mustafa Masatlı; “Bu sebeple Tarım ve Orman Bakanlığı uzman ekiplerince, halkımıza ve görevlilere yemek temin eden noktalardan numune yemekler alınarak, süratle gıda laboratuvarlarına gönderildi, alınan yemek numuneleri 48 saat güvenlik amacı ile bekletildi. Yemek Üretim Noktalarının hijyen durumları çok sıkı bir şekilde denetlendi, halkımıza sağlıklı ve hijyenik gıdalar sunuldu. En ufak bir ihmalin bile olmasına müsaade edilmedi. Büyük bir titizlik ile çalışmalara devam edildi” dedi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Altyapı, Çevre ve Temizlik ile Belediye Hizmetleri ile Yönetim, Yatırım ve Hizmetler” sunumunun ardından 6 Şubat Asırların Felaketinden sonra Devletin tüm imkan ve kabiliyeti ile yürüttüğü ve “Dünyanın En Büyük İyileştirme Operasyonu” olarak adlandırılan operasyonun, Kadim Şehrimiz Hatay’ımızdaki sürecinden de ulusal ve uluslararası heyete bahsetti.