Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yangında zarar gören bölgeleri ziyaret etti: “Elimizden gelen her şeyi yapacağız, hiç endişe etmeyin!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yangında zarar gören bölgeleri ziyaret etti: “Elimizden gelen her şeyi yapacağız, hiç endişe etmeyin!
  • 12.10.2020
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yangında zarar gören bölgeleri ziyaret etti: “Elimizden gelen her şeyi yapacağız, hiç endişe etmeyin! için yorumlar kapalı
  • 749 kez okundu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın bölgesini ziyaretinde ““Elimizden gelen her şeyi yapacağız, hiç endişe etmeyin” sözünü verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Eşi Hamdiye Soylu ile  Belen ile İskenderun İlçeleri arasında 9 Ekim 2020 Cuma günü sabah saatlerinde çıkan, ormanlık alan ve Arsuz ilçesine yayılan yangın sonrası incelemeler yapmak üzere Hatay’a geldi.

Dün Saat 17.00 sıralarında Hatay Havaalanında Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Eşii Gülden Gülüzar Doğan, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Abdülkadir Özel, Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Oğuz Emre Çiçek ve ilgili kurum müdürleri tarafından karşılandıktan sonra, Belen İlçesine geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu burada  İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İlçe Kaymakamları ve İlçe Belediye Başkanları tarafından karşılandı.

Hatay’daki yangından etkilenen Petek Sitesinde vatandaşlarla bir araya gelerek  açıklama yapan  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şunları söyledi:

 “Yangının çıkış nedenleriyle ilgili tahkikat devam ediyor. Tabi dünden itibaren Türkiye genelinde yangının terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği hususunda bir yaygın kanaat söz konusu. Tabi bizim bu konudaki tahkikatımız devam ediyor. Terör örgütü PKK’nın yaklaşık 2 yıldan beri özellikle kendi elemanlarına, hem örgüt mensuplarına hem de şehirlere sızdırmaya çalıştığı elemanlara ormanların yakılması hususunda net talimatları vardır. Buna ait hem güvenlik birimlerimiz, hem tüm teşkilatlarımız gerekli önlemleri almaya çalışmaktadır.

Yangın nedeniyle tüm Türkiye endişelendi. Orman yangını, vatandaşlarımız için meskun mahale sıçraması itibarıyla büyük risk taşıyor ama çok şükür can kaybımız yok. Dün de (Önceki gün) Sayın Cumhurbaşkanımızla yapılan değerlendirmeler sonrası, talimatları çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanımız da geldiler, Sayın Valimizin, buradaki arkadaşlarımızın, teşkilatımızın, belediyelerimizin, AFAD’ımızın da gayretleriyle beraber yangın dün (Önceki gün) itibarıyla söndürüldü.

Yangının çıkış nedenleriyle ilgili tahkikat devam ediyor. Tabi dünden (Önceki gün) itibaren Türkiye genelinde yangının terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği hususunda bir yaygın kanaat söz konusu. Tabi bizim bu konudaki tahkikatımız devam ediyor. Terör örgütü PKK’nın yaklaşık 2 yıldan beri özellikle kendi elemanlarına, hem örgüt mensuplarına hem de şehirlere sızdırmaya çalıştığı elemanlara ormanların yakılması hususunda net talimatları vardır. Buna ait hem güvenlik birimlerimiz, hem tüm teşkilatlarımız gerekli önlemleri almaya çalışmaktadır. Bu yangının kaynaklandığı noktada esas itibarıyla tahkikatlarla beraber neticeye ulaştırılacaktır.

Dünden (Önceki gün) itibaren hem AFAD hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tüm hasarları tespit etti. Özellikle burada değil ama diğer noktalarda iki büyük fabrika yandı. Biri bir antrepoydu birisi de filtre üreten fabrikaydı. Onun dışında ev, dükkan, depo, tarım alanlarında hasarlar oldu. Bunlarla ilgili tüm tespitler gerçekleştirildi. Diğer yerlerde nasıl yapıyorsak kimsenin endişesi olmasın, AFAD’ımız tüm tespitleri meskun mahal olması hasebiyle de tarım hasarlarını da Tarım ve Orman Bakanlığımız buradaki hasarları çok kısa süre içerisinde inşallah derler toparlar.

HASAR TESPİTLERİYLE İLGİLİ ADIMLAR EN YAKIN ZAMANDA ATILACAK

Yangının başladığı ilk andan itibaren tüm yetkililer olay yerinde oldu. Allah Milletimizden de razı olsun. Hem meseleye karşı soğukkanlılar hem vakarlar hem de Devletimiz ilk noktadan itibaren meseleye sahi’ çıktı diyorlar. Biz de üzerimizdeki tüm sorumluluğu yerine getireceğiz. Bu olayın nedenleri konusundaki tahkikat elbetteki güvenlik birimlerimiz tarafından devam ediyor. Aynı zamanda buradaki hasar, ziyan tespitleri tüm bunlarla ilgili adımlar da en yakın zamanda çabuk bir zamanda atılacaktır. Tabi meselenin oluşturduğu bir de psikolojik bir korku var.  Elbette ki bizim atacağımız adımlar ne kadar çabuk olursa, bu hali yeni haline ne kadar çabuk döndürürsek o travmayı da buradaki vatandaşlarımızla rahat bir şekilde atlatmış oluruz düşüncesindeyiz. Geçmiş olsun. Allah özellikle böyle afetlerle karşı karşıya bıraktırmasın. Bakan Yardımcımızla bir noktadan itibaren Valimizle bir değerlendirme yaptık, ilk geldiğimizde bana söyledikleri ‘ucuz atlattık’ çünkü meskun mahale sıçrasa bizim için daha büyük bir felaket oluşturabilirdi. Sağ olsun hem Belediye Başkanımız, hem tüm yetkililer, tüm arkadaşlarımız, ellerinden gelen tüm gayreti ortaya koydular. İnşallah daha sonra alacağımız tedbirlerle bir daha böyle meselelerle karşı karşıya kalmayız.

Ormanlar bizim en büyük zenginliklerimiz, emanetimiz. Bize kültür emanetimiz, tarih, coğrafya, esas itibarıyla inancımızın emaneti. Ne kadar canımızın yandığı, ne olumsuz sonuçların olduğunu hep beraber görebiliyoruz. Onun için buralarda hem piknik yaparken hem gezinti yaparken hem buralarla temas içerisinde olunca çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü yapacağımız, yapılacak en ufak bir ihmal telafisi mümkün olmayan sonuçlarla bizi karşı karşıya bırakır. Buradan böyle bir art niyet, kasıt, terör, elbette ki bunlar bizim hem tedbir alacağımız, hem mücadele edeceğimiz işler ama bunlar olmadan da özellikle ormanlara yönelik yapılabilecek ihmaller, elbette ki faturasının çok yüksek ödeyeceğimiz sonuçlara ulaşır. Onun için dikkatli olmalıyız.”

ŞU ANDA İKİ KİŞİ GÖZ ALTINDA

Bir gazetecinin olayla ilgili gözaltı sayısını sorması üzerine,  İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, “Şu anda 2 kişi gözaltında. Arkadaşlarımız soruşturmaları sürdürüyor. Savcılığımız talimatıyla kolluk kuvvetlerimiz, soruşturmaların sürdürülmesini sağlıyor. Bir sonuca ulaşılırsa kamuoyuyla da paylaşacağız” İfadesinde bulundu.

Yangınla ilgili sosyal medya paylaşımları hatırlatılan İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “İlk paylaşımı yapan 4 kişiden 2’si yurt içinde. Onlarla ilgili gerekli adımları arkadaşlarımız dün (Önceki gece) gece itibarıyla attı. Bizim için yurt içinde olsun yeter. İkisi yurt dışında, biri Belçika’da, birisi de Almanya’da. Onların hangi ülkede olduğunu arkadaşlarımız tetkik etti. 2’si yurt içinde. Vilayetlerini söylemeyeyim. O ikisi de dün akşam (Önceki akşam) itibarıyla gözaltına alındılar. Yurt dışında olanlarla ilgili elbette ki gerekli suç duyuruları oluşturuluyor, mahkeme kararları alınıyor. Yurt içine, Türkiye’ye girdikleri zaman da gerekli adli mercilerin talimatları her an uygulanıyor.

Özellikle sosyal medya üzerinden Türkiye’de huzursuzluk oluşturmaya çalışanlar, örneğin dün (Önceki gün) Trabzon’daki yangınla ilgili de aynı hadiseyi söylediler. Bir örtü yangını netice itibarıyla. Bunu, bir terör örgütünün kampanyasına döndürmek isteyenler de var. Buna gelinmemesini, bu tahrike kapılınmamasını istiyoruz, istirham ediyoruz. Nedeni de şu; 1 Ocak’tan bugüne kadar, terör örgütünün çeşitli adlar altında üstlendiği, ‘Ateşin Çocukları’ da dahil olmak üzere yaklaşık 850 olay var. Bu olayların 400’ü hiç yok. Hiç baki olmamış. Neden? Bunlar da bir çeşit terör propagandasıdır. Bu olayların 300’ünün tüm adli araştırmalar sonucu kontaktan, elektrikten, herhangi bir ihmalden kaynaklandığı Savcılıklarımızca tespit edilmiş. Yaklaşık 90’ının soruşturması devam ediyor. 22’sinin PKK terör örgütüyle irtibatlı olabileceği konusunda hem Savcılıklarımızın hem güvenlik birimlerimizin tespiti söz konusu. Bizim görevimiz 22 tane değil 1 tane yaptırmamaktır, bunun için çaba sarf etmektir. Ama terör örgütünün kendine ait hakikaten bir propaganda yönetimi var. Bu yöntemi de kamuoyunun bilgilerine arz etmek istedim.

Terör örgütü ormanlarla ilgili talimat veriyor. Ormanlara yönelik terör örgütünün bu talimatını 2 yıl önce verdiğini, hem Avrupa eksenli hem de Kandil eksenli olduğunu söylemeliyim. Bu bizim uzun zamandır gözetimimizde, değerlendirmemizde olan ve buna yönelik tedbirleri almaya çalıştığımız bir durumdur.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yangın ile ilgili basına yaptığı değerlendirmelerin ardından, orman yangınında zarar gören yerleri ziyaret edip, yangından maddi zarar gören vatandaşları ziyaret ederken,  ” Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da size geçmiş olsun dilekleri var. Elimizden gelen her şeyi yapacağız, hiç endişe etmeyin. Devletin zor günler için var. Bizim bir tek niyazımız var, Allah’ımız bizi size mahcup etmesin. Bilmenizi isterim ki, buradaki bütün arkadaşlarımızla birlikte sizin karşı karşıya kaldığınız durumda hem geçmiş olsun dileklerimizi iletmek hem de aynı zamanda neler yapabileceğimizi sizlerle paylaşmak için buradayız. Allah beterinden korusun. Devletimiz bu felaketin yaralarının sarılması için çalışmaya başladılar” dedi.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve beraberindekiler daha sonra yangında zarar gören Karahüseyinli Mahallesi’ndeki vatandaşlarla bir araya geldi. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, burada 3 çocuk babası emekli İlhan Saydam’ın yanan evini ziyaret etti. Saydam, evinin kül olduğunu ancak sadece çekmecesinde bulunan Türk Bayraklarının yanmadığını gösterdi. Daha sonra Saydam, bayrakları öpüp başına koydu.

Sonrasında Arsuz Nergizli Mahallesinde vatandaşları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulunan İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, son olarak beraberindeki heyet ile birlikte Belen İlçesinde bulunan Atatürk Parkında vatandaşlarla bir araya geldi.

Haber. Anıl Ozan SABANCI

Sesimizi Duyun Nefes Alamıyoruz
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 ve 20 Şubat 2023 Hatay Defne merkezli 6.4 depremlerinde büyük yıkıma...
Arsuz Konarlı’da 10 kaçak Suriyeli yakalandı
Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Konarlı mahallesinde Türkiye’ye kaçak giren 10 Suriyeli yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay’ın inşa ve ihyası için sahaya indi!     </strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk seçim zaferi sonrası makamında oturmak yerine sahadaki çalışmaları yerinde incelemeye devam ediyor. Başkan Mehmet...
<strong>Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Tahtaköprü mesire alanında incelemelerde bulundu</strong>
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar göreve başlar başlamaz ayağının tozuyla Tahtaköprü Mesire alanında incelemelerde bulunarak revize çalışmalarının yapılması konusunda...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’yı ağırladı!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’yı makamında ağırladı. Vali Mustafa Masatlı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk Baba Ocağında moral depoladı: 31 Mart’ta evimden rekor oy bekliyorum!
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, baba ocağı Kırıkhan’da hemşehrilerine seslenerek 31 Mart’ta fire vermeden evlatlarının yanında...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden 20 farklı Konteyner kente çocuk oyun alanları</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde kurulan konteyner kentlerde çocuklar için oyun parkları kurdu. Depremden en çok etkilenen çocukların moral ve...
<strong>CHP Grupbaşkanvekili Ali Mahir Başarır’dan Başkan Lütfü Savaş’a destek</strong>
Yaklaşan 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır...
Cumhur ittifakı Antakya Belediye Başkanı adayı İbrahim Naci Yapar Avsuyu’nda konuştu: Destekleriniz hizmet olarak dönecektir!
AK Parti Hatay Milletvekili Av. Adem Yeşildal, Cumhur İttifakı Antakya Belediye Başkan Adayı İbrahim Naci Yapar ile ziyaret ettiği Avsuyu...
Motorsiklet hırsızı tutuklandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde, motorsiklet hırsızı şüphelisi bir kişi tutuklandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince hırsızlık olaylarına yönelik...
Altınözü’nde kaçak kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı
Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Fatikli Mahallesinde kaçak kazı yapan 4 kişi Polis tarafından suçüstü yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
İskenderun’da bir araçta 3995 adet Captagon hap yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde bir araçta 3995 adet Captagon hapı yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Uyuşturucu...
Dörtyol’da şüphe üzerine durdurulan araçta 20 adet cep telefonu yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, şüphe üzerinde durdurula bir araçta gümrük kaçağı 20 adet cep telefonu yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
Dörtyol’da 740 paket gümrük kaçağı sigara yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, gümrük kaçağı 740 paket sigara yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Kaçakçılık suçlarına yönelik...
İskenderun’da kumar oynayan 22 kişiye 141.350 lira idari para cezası
Hatay’ın İskenderun ilçesinde kumar oynayan 22 kişiye 141.350 lira idari para cezası yazıldığı bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ