Yeniden Antakya Platformu Derneği’nden çağrı: Dayanışma soframızı birlikte kuralım!
Yeniden Antakya Platformu Derneği (YAP), Hataylı yerel üreticiler platformu “Baştacı Yerel Üreticimiz” ve sosyal satın alma mecrası “Sosyal Zincir” 22 Haziran’da gerçekleştirdikleri ortak etkinlikte, Hataylı yerel üreticiler ve yiyecek içecek sektörünün satın alma aktörlerini birlikte hareket etmeye çağırdı.
Yeniden Antakya Platformu Derneği Kurucu Üyesi Nil Büyükyazgan, Baştacı Yerel Üreticimiz Platformu Kurucusu, şef ve yazar Jale Balcı ve Sosyal Zincir adına Innovation for Development (I4D) Direktörü Doğan Çelik‘in ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte perakende ve yiyecek içecek sektörlerinin fikir önderleri, yöneticiler, kurum ve kuruluş temsilcileri, şefler ve sektör gazetecileri dayanışma için bir araya geldi. Paydaşlar ve konuklar üretim-satın alma süreçlerinde yenilikçi yaklaşımlara ilişkin fikir alışverişinde bulundu.
Yörenin benzersiz lezzetleri eşliğinde, yerel üreticileri perakende sektörü ve gastronomi dünyasıyla yakın iletişime geçirmeyi hedefleyen bu özel buluşmada, Türkiye’nin ilk sosyal satın alma platformlarından biri olma niteliği taşıyan Sosyal Zincir ile maliyet avantajı ve sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirecek yöntemler ele alındı. Bölgedeki mevcut kapasite ve iş birliği olanakları değerlendirildi.
Yeniden Antakya Platformu Derneği Kurucu Üyesi Nil Büyükyazgan yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
“Yeniden Antakya Platformu Derneğimizin Gastronomi danışmanı Jale Balcı, depremin ardından bölgede düzenli satın almaların kesintiye uğraması sebebi ile stoklarını tüketmekte ve sürdürülebilir değer zincirini yeniden kurmakta zorlanan yerel üreticilere destek olmak amacıyla ‘Baştacı Yerel Üreticimiz’ platformunu oluşturdu. Yeniden Antakya Platformu Derneği olarak, stratejik iş birliği yürüttüğümüz Innovation for Development’ın üreticiler ve satın almacılar arasında konumlanan B2B eşleşme platformu ‘Sosyal Zincir’ ile ‘Baştacı Yerel Üreticimiz’ platformunu anlamlı bir ortak hedef etrafında buluşturduk. Bu güç birliği ile deprem bölgesindeki üreticilerimiz ve satın alıcılar, düzenli ve şeffaf bir ortamda buluşma imkanına ve yeni fırsatlara ulaşmış olacaklar. YAP olarak 22 Haziran 2023 itibarıyla üyelerimiz, bağışçılarımız, paydaşlarımız ve Antakya sevdalılarıyla kararlı ve uzun soluklu bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyoruz. Yürüttüğümüz ve desteklediğimiz projelerimizi paylaşmayı sürdüreceğiz. Bu firsat ile tanışmak, birlikte ilerlemek, katkı sunmak isteyen herkesi YAP çatısına bekliyoruz.”
Baştacı Yerel Üreticimiz Platformu Kurucusu, şef ve yazar Jale Balcı da açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yüzyıllardır mükemmel ev sahipliğiyle her misafirini ‘baş tacı’ eden Antakya, artık bizim baş tacımız oluyor. 6 Şubat 2023’de yaşanan depremlerin o toprakların üzerinde bıraktığı izleri silip, küllerimizden yeniden doğma, Antakya’nın havasına, suyuna, zenginliğine, tarım ve hayvancılıkla uğraşan yerel üreticisine destek ve köklü mutfağına sahip çıkma zamanı. Baştacı Yerel Üreticimiz Platformu’nu 8 Mart 2023’te umut ve mücadele gücünü hiç yitirmeyen yerel üreticilere sürdürülebilir bir alan sağlamak, Antakya’nın yerel üreticileriyle tüketicileri buluşturmak, aralarındaki bağı yeniden inşa etmek amacıyla kurduk. Mart ayı ekim zamanı olduğu için fide gübre ile başladık ve sonrasında ellerinde olan ürünleri satabilmeleri için her türlü desteği verdik. Örneğin İstinyepark’ta kurulan kioskta 15 gün değişmeli olarak yerel üreticiler yer alacak, farklı alışveriş merkezlerinde de bedelsiz dükkan teslimleri ve çalışmaları devam ediyor. Bugünkü etkinliğimizde de Antakya’daki yerel üreticilere verdiği desteği soframıza kadar getirdiği için Antiochia Concept’in sahibi Süleyman Gülüm’e ve yoğun gündemlerinde sosyal sorumluluk alanına da el atarak bizlere destek sundukları için Usla Akademi’nin yönetimine ve mutfak ekibine yürekten teşekkür ederiz.”
Innovation for Development direktörü Doğan Çelik açıklamasında düşüncelerini şöyle aktardı: “Türkiye’de henüz yeterince gündem işgal etmeyen ancak kapsayıcı bir kalkınma için kritik olan sosyal satın alma konusunu afetzede üreticiler ile kurumsal satın almacıları bir araya getirecek bir eşleştirme platformu nezdinde Sosyal Zincir aracılığı ile şekillendiriyoruz. Sosyal Zincir bu anlamıyla Türkiye’de ilk sosyal satın alma platformlarından biri olma niteliği taşıyor. Dolayısıyla kamu sektörü ve özel sektör için ilk defa bir sosyal satın alma çözümü uçtan uca satın almacıların talepleri ile örtüşecek şekilde ve afetzede üreticilerle dayanışma içinde ele alınacak bir biçimde uygulama alanı bulacak. Amacımız, kapsayıcı bir tedarik zincirini özel sektör ve kamu sektörü ile afetzede işletmeleri, üreticileri ve kooperatifleri içerecek şekilde masaya getirmek. Hem maliyet avantajı sağlayan hem de sürdürülebilirlik hedeflerini yakalamada kaldıraç etkisi olan bir yaklaşımdan bahsediyoruz. Bunun için yenilikçi ve kapsayıcı satın alma uygulamalarını yaygınlaştırmaya ihtiyacımız var. Sosyal Zincir ile bunu hep birlikte başaracağız.”