KONTEYNER ÇARŞILARDA ESNAFIN DURUMU KÖTÜ, STİFSAHSIZ KAPATIYOR!
6 Şubat 2023 depreminin üzerinden iki yıl geçti, depremden sonra Ak Parti hükümeti “esnafın sorunlarını çözeceğini ve devletin her türlü yardımı yapacağını” söylemişti.
Hatay’ın İskenderun ilçesinde depremden iki yıl sonra esnafın durumunu esnaf odasına ve esnaflara sorduk. Esnaf yapılan yardımlara teşekkür etti ama bu yardımların son derece yetersiz olduğunu açıkladı. Özellikle konteyner çarşılardaki esnaf müşteri beklemekten başka bir iş yapmıyor. Konteyner çarşılar yapılırken hatalı yapıldığından, müşteri çarşıların ön yüzüne bakıp geçiyorlar, arka taraflara kimseler gitmiyor.
İskenderun’da İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, Lüne Park Konteyner Çarşı esnafı derneği başkanı Mehmet Coşkun ve esnaflara mikrofon uzattık.
İki yıllık süreci ve Ak Parti hükümetinden beklentilerini sorduk.
Mustafa Çöloğlu (İskenderun Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı)
Biz Düştüğümüz Yerden Kalkmak İstiyoruz.
6 Şubat depreminin ikinci yılına giriyoruz, o günleri esnaf ve esnaf odası başkanı olarak; Bir duygu yoğunluğu yaşadığımızı söyleyebilirim, o deprem de kayıp ettiğimiz canlara Allahtan rahmet dilerim. Bizler çok zor bir dönem yaşadık, inşallah bir daha böyle bir şey yaşamayız. Hayat devam ediyor, düştüğümüz gibi bir taraftan da kalkmamız gerekiyor.
Esnaflarımıza iş yerleri verildi, o konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz, ama ekonominin iyi olmaması esnafımız çarşıda umduklarını bulamadılar. Vatandaşlarımız buralara gelip çok alışveriş yapmıyorlar, bundan ötürü esnaflarımız mağdur durumdadır. Bir de destekleme konusunda KOSKEP kredileri verildi ama şimdi onlarında devamının gelmesini istiyoruz, çünkü esnaflarımızın büyük bir kısmı bundan faydalanamadı, bunun zaten geri ödemeli ve faizsiz biz buna bile razıyız. Bu kredilerin devamı ve esnaf ayrımı da yapılmaması gerekir, bu depremde bütün esnaflarımız hatta bütün vatandaşlarımız depremde sıkıntı çekti.
Konteyner çarşıların canlanması için bazı kurumların buraya getirilmesi, insanların buralara gelmesi için bir sebep olması gerekiyor, vatandaşlarımız konteyner çarşılara yeterince ilgi göstermiyorlar. Vatandaşımızın kendi esnafına sahip çıkmasını istiyoruz, çünkü bu bir döngüdür, manav kasaptan, kasap giyimciden alır ve çarşımız biraz canlanır.
Devletten beklentilerimiz iki yıl sonra esnaflarımız kendilerini toparlayamadı, mücbir sebeplerden ötürü bazı uzatmalar oldu ama uzatma olmasa da çoğunun ödeyecek durumu yoktur. Hatta ağır hasarlı deprem yaşamış yerlerden esnafın borçlarının bir kısmının silinmesini istedik. Bu olmadı. Bunun dışında da teşviklerin devam etmesi, esnafımıza faizsiz kredi verilmesi hatta esnafımıza motivasyon anlamında küçükte olsa geri ödemesiz nakit akışı sağlarlarsa bu da esnafımızı canlandıracaktır.
Mehmet Coşkun ( Lune Park Konteyner Çarşı Derneği Başkanı)
Esnaf Müşteri Bulmakta Zorluk Çekiyor
Biz Hatay esnafı olarak, depremin ikinci yılına girdik ama bize ait çalışmalarda çok bir ilerleme görmüyoruz. Konut çalışmaları iyi ama esnaf olarak iyi durumda değiliz, esnaf müşteri bulmakta, borçlarını ödemekte zorlanıyor. Özellikle küçük esnaf için devletten destek bekliyoruz. İskenderun halen yıkımlar devam ediyor, toz duman içinde insanlar hastalanıyor ve hastanelerde yoğun bir hasta sirkülasyonu var, hava kirliliği çok ileri safhadadır.
Hükümetten maddi destek bekliyoruz, bu maddi veya kredi desteği olabilir, müşteri desteği olabilir. Bir konteyner çarşı yapılmış, insanları buraya çekemiyoruz, bir etkinlik yapmaya çalışsak önümüze engeller çıkarılmaktadır. İskenderun çarşı esnafının olduğu yer e beş yolu ama içerisi gözükmüyor, insanlar içerde dükkan olup, olmadığını dahi bilmiyor. Çarşının içindeki tuvalet, rögar yüzünden koku saçılmaktadır. Boyuna pis lağım kokusu ile yaşıyoruz. Tuvaletler alttan yere damlıyor ve koku, sinek gibi pisliklere neden olmaktadır.
Nuriye Öz (Esnaf)
Binlerce Kez Sorunlarımızı İlettik.
Depremdeki bir kısım sorunlarımız çözüldü ama bir kısmı çözülmedi, esnaflar olarak zor durumdayız. Kaymakamlık, belediye bu konteyner çarşıyı yaptı ama buraya gelip, giden yoktur. Bu sorunları binlerce kez dile getirdik ama çözülmedi. Hükümetten beklentimiz, deprem bölgesindeki esnaflara yardım anlamında bir bütçe ayarlanmasını talep ediyoruz.
Mehmet Yıldız (Esnaf)
Yöneticiler Çarşı Esnafını Yerinde Görsünler.
Esnaf olarak çok iyi durumda değiliz, Allah o günleri bir daha göstermesin, yöneticiler gelip, görseler her şey ortada ve halimiz, hal olmadığını göreceklerdir. Biz berberler biraz iyiyiz ama diğer esnaflar açıyor, akşam kapatıyor iş yapamıyorlar, dükkanlarını artık açmayanlar var, deprem bölgesinde esnafın borcu var, öteleniyor ama sonunda ödenecek, iş yapmayan esnaf borcunu nasıl ödeyecektir?
Mehmet Ali Kasımoğlu (Esnaf)
Mücbir Sebebi Daha Uzun Tutmalarını İstiyoruz.
Devlet büyüklerimiz mücbir sebebi iki yıl bile yapmadan 30 Kasım’da bitirdiler. Sadece iki ay daha uzattılar. Van’da deprem olduğu zaman oradaydım,150 kişi öldü, altı sene mücbir sebep verdiler, burada yüz tane esnaf var çoğu siftahsız kapatmaktadır. Yarın bize kira ver yada git diyecekler ben ayda 3 bin kazanıyorum, 5 bin lira isterlerse nereden vereceğim?
Adil Bulut (Esnaf)
Hepimiz Zor Durumdayız.
Biz depremzede ve hepimiz mağduruz, sağ olsunlar bize bu çarşıyı açtılar ama işimiz yoktur. Burası kapalı alan burada ne olduğunu vatandaş bilmiyor! Bizim dükkanlar yıkıldı ve bizden 2023 yılındaki deprem döneminin aidatlarını aldılar. Vergi konusunda yardımcı olsunlar, 2024 yılında geçici ruhsat çıkardık, ondan bile bize senelik çöp vergisini aldılar.
Bahadır Sebzeci (Esnaf)
Esnaf Kan Ağlıyor!
Birkaç gün sonra depremin yıl dönümü ve İskenderun esnafı kan ağlıyor! Hükümetten beklentimiz çok ama burası dışlanmış bir yer, hükümetin icraatı yoktur. Bizim çağrımız, İskenderun ve Hatay ilimizdeki dertleri olan esnafımıza deva olmalarıdır.
HÜSEYİN GÜLER