CHP Milletvekili Suzan Şahin. AKP Hükümeti TANAP Projesini başarı ile bitiren BOTAŞ işçilerini işten çıkartarak ödüllendiriyor!
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, BOTAŞ TANAP Kamulaştırma Direktörlüğünde yıllardır çalışan kadrolu personelin, pandemi koşullarında işten çıkarma yasağı olmasına rağmen idare tarafından projenin bittiği gerekçesiyle ikale imzalamaları ya da ücretsiz izne ayrılmaları yönünde baskı yapılarak istifaya zorlandığını ve işten çıkarmaların başladığını söyleyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP), Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birlikte yatırım bedeli 40 milyar doları bulan ve Bakü’den İtalya’ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik Güney Gaz Koridorunun önemli bir parçası olduğunu ifade ederek, değeri milyarları bulan bu uluslararası proje ile Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından da Avrupa’ya taşınması başarısının mimarı olan çalışanların, proje bitimiyle işten çıkarılarak ödüllendirdiğini söyleyen CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin hükümetin bu uygulamasını eleştirerek mağduriyetlerin giderilmesini istedi.
“İki Devlet Tek Millet” mottosuyla Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki en önemli projelerinden olan TANAP projesinin sonlanması sonrası, COVID-19 pandemisi koşullarında işten çıkarma yasağı olmasına rağmen idare tarafından çalışanlara ikale imzalamaları ya da ücretsiz izne ayrılmaları yönünde yazı gönderilmesini ‘nankörlük’ olarak değerlendiren Milletvekili Suzan Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü:
‘‘Söz konusu proje için BOTAŞ TANAP Kamulaştırma Direktörlüğünde yıllardır emek veren çalışanlara, pandemi koşullarında işten çıkarma yasağı olmasına rağmen idare tarafından projenin bittiği gerekçesiyle ikale imzalamaları ya da ücretsiz izne ayrılmaları yönünde yazı gönderilmiş 31 Aralık itibariyle de çalışanlar memleketlerine gönderilmiştir. Direktörlükte çalışan 115 personel ile 14 Aralık 2020 tarihinde yapılan online toplantıda projenin bittiğini belirtilerek, personelden 3-5 maaş ikale sözleşmesi imzalamaları ya da pandemi yasağı bitene kadar ücretsiz izne ayrılacakları bildirilmiştir. Özellikle sözleşmeli olarak çalışanlar pandemi koşullarında kendilerine bildirilen durumdan dolayı mağduriyet yaşamaktadır. Türkiye’nin en önemli projelerinden TANAP Projesi’nin kamulaştırmasını başarı ile bitiren BOTAŞ personelleri yeni görevler beklerken pandemi sürecinde işten çıkarılıyor. Yeni projelerde yeni başarılara imza atmak isteyen çalışanlar “ikale” gelecek diye oyalanıp, iradeleri dışında ücretsiz izine çıkararak istifaya zorlanıyor. AKP, TANAP projesini başarı ile bitiren BOTAŞ personeli işten çıkarma ile ödüllendiriyor. Liyakatsizliği ile ülkeyi batırma noktasına getiren AKP liyakat düşmanı tutumu ile başarıyı cezalandırmak yerine ödüllendirmeli, bu mağduriyeti derhal telafi etmelidir.’’
İŞTEN ÇIKARMALAR İÇİN ÖZEL YASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI
AKP hükümetinin, Türkiye Varlık Fonu’nun portföyüne aldığı TPAO ve BOTAŞ’ta çalışan personeli, mevcut yasalar nedeniyle işten çıkarmakta zorlanması üzerine fona özel 2017 yılında İş Mahkemeleri Kanunu’nda bir yasa değişikliği yaptığını söyleyen Suzan Şahin açıklamasının devamında şu görüşlere verdi:
‘‘TPAO ve BOTAŞ’ta çalışan personeli işten çıkarmakta zorlanan Varlık Fonu için 2017 yılında yasa değişikliğine gidildi ve fon için özel bir yasa çıkarıldı. Kamu personeli statüsünde çalışanlar haklı bir gerekçe olmadıkça ve personel kendisi istemediği sürece 65 yaşına kadar işten çıkarılamıyordu. İşten çıkarılmaya çalışılan personel idare mahkemelerine dava açarak kurumlarına geri dönüyordu. 2017’de AKP’nin yaptığı kanun değişikliği ile bu kurumlardaki personelin tamamı iş mahkemelerine tabi hale geldi ve işten atılanlar idari yargıda değil, iş mahkemelerinde haklarını arama yoluna itildi. Çünkü İş mahkemeleri, idare mahkemelerine göre heyet yerine tek hakimle toplanıp çok daha çabuk karar verdiği gibi ihbar, kıdem ve izin alacakları dahil yasal hakları ödenmiş davalarda haklı fesih kararı da verebiliyor. Bu yasa ile AKP hem liyakatsiz yandaşlarını kadrolara alarak devlet kadrolarını tarikatlara teslim etti hem de bugün TANAP örneğinde görüldüğü gibi kamu personellerinin daha kolay işten çıkarılarak mağduriyetler yaşamasına neden oldu. 7 yıldır çalışan personele bugüne kadar yasal haklarını bildirmeden, iş feshi uzlaşma görüşmesi yapmadan ‘Ya bizim teklifimizi kabul eder anlaşırsınız ya da pandemi yasağından dolayı sizi ücretsiz izine çıkarır yasak bitince iş akdinizi fesh ederiz’ demek sosyal devlet anlayışına ters düşmektedir. AKP sözleşmeli istihdamdan uygulamasından vazgeçip, sözleşmeli kadro uygulamasına geçmeli, yaşanan mağduriyetlere son vermeli, bu zulme son vermelidir.’’
CHP’li Şahin konuyla ilgili TBMM Başkanlığına verdiği önergede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının şu sorulara cevap vermesini ve başarıya imza atan personelin pandemi döneminde işten çıkarılmaması, haklarının verilmesini istedi;
- BOTAŞ TANAP Kamulaştırma Direktörlüğü’nün kapatılacağı iddiaları doğru mudur? Direktörlükte çalışan kişi sayısı nedir?
- BOTAŞ TANAP Projesini yürüten ana personel olmasına rağmen direktörlükte çalışanların iş akitlerinin fesih edileceği doğru mudur? Doğruysa çalışanlara yasal hakları çerçevesinde bilgilendirme yapılmış mıdır? Uzlaşma görüşmesi yapılmış mıdır? Çalışanlar haklarını alabilecek midir?
- Sözleşmeli personelin kadroya alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Kadrolu/Sözleşmesi personel, süreli/süresiz sözleşmeli personel ayrımının kaldırılması konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?
- Pandemi süresince işten çıkarma yasağı BOTAŞ TANAP işçileri için geçerli değil midir?