Hatay’daki Ziraat Odası Başkanlarının umudu Reyhanlı Barajı: Bizim için hayatidir!
Hatay’daki Antakya, Kumlu, Kırıkhan, Hassa ve Reyhanlı Ziraat Odası Başkanları, Reyhanlı barajına umut bağladıklarını ve kendileri için nayiti önem taşıdığını söylediler.
Reyhanlı barajının bitmesi halinde Antakya, Kumlu, Kırıkhan, Hassa, Reyhanlı gibi ovanın bütün ilçeleri bu sulamadan yararlanacağını kaydeden Ziraat Odaları Başkanları, Barajın bitirilmesi ile birlikte çiftçilerin rahata ereceğini dile getirdiler.
Bu arada Ziraat Odaları başkanlarının yanı sıra çiftçiler ise yaptıkları açıklamalarında, üç önemli meselenin çözüleceğinin altını çizdiler.
Çiftçilere göre Reyhanlı Barajının bitmesi halinde, Birinci olarak elektrik borcundan yani Enerjisa belasından kurtulacaklarını, İkincisi su taşkınlarından ve Üçüncüsü ise bölük, pörçük arazilerinin toplulaşacağına dikkat çektiler.
Oda Başkanlarına ve Çiftçiler Reyhanlı Barajı için Ne Dediler!
Oda Başkanlarına Reyhanlı Barajı ile ilgili düşüncelerini sorduk.
Şemseddin Cünedioğlu (Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı)
Ovada en çok toprakları olan ilçemiz Reyhanlı ilçedir. Bana göre milli bir projedir. Siyasi amaçlı bakılması doğru değildir. Ayrıca devlet ödenekleri yapıyor, çalışmalar devam etmektedir.
Ayrıntılara girmiyorum ama öncelikle su taşkınlarının bu baraj sayesinde önlenecektir. Yine yazın kuraklıktan kurtulacağız. Barajın yapılması ile birlikte turizm ve balıkçılık da canlanacaktır.
Bir önemlisi ise bu barajın sulamasından ovadaki bütün ilçeler yararlanacağıdır, bu baraj çiftçinin yıllardır kurduğu bir hayaldir ve gerçek olmaya az kalmıştır. 2022 yılında bitirileceği ifade edilmektedir. Yani çiftçinin bu beklentisi bir an önce barajın tamamlanması ve suyuna kavuşmasıdır.
Mehmet Muzaffer Okay (Antakya Ziraat Odası Başkanı)
Yani Reyhanlı barajının ana gövdesi bitmiştir. Tahta Köprü barajına gelen ana su kanalı çalışmaları da devam etmektedir. Barajın tamamlanacağına inanıyorum.
Barajla birlikte arazi toplulaşması yapılması da devam etmektedir. Antakya ilçemizde tamamlanmıştır. Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerinde devam etmektedir. Yani parça, parça araziler birleştirilecek ve hak sahiplerine verilecektir. Parça, parça toprakları işlemek daha zordu, araziler birleştirildiğinde çiftçinin işi daha kolaylaşacaktır. Sulaması, sürmesi işlemi daha basitleşecektir.
Barajın tamamlanması ile birlikte basınçlı su borularla arazilere verilecektir. Şimdi sular kanaletlerle getirilmekte, hem su kaybı, hem de zordur.
Ben bu barajın bitirilmesi ile birlikte Amik ovasındaki çiftçinin kaderinin değişeceğine ve yüzlerinin güleceğine inanıyorum. Dileğimiz bir an önce tamamlanması ve çiftçinin çilesinin bitirilmesidir.
Bir diğer önerim: Dağ köylerimizdeki göletlerin tamamlanmasıdır. Havaalanı bölgesinde yer altı barajının hayata geçirilmesi ve suların biriktirilmesinin kolaylaştırılmasıdır. 2021 Yılının sonunda bitirileceği işaret edilmiştir. Umarım bitirilir ve bizde elektrik borcundan kurutulurz.
Necmettin Güney (Aşağı Oba Köyü Muhtarı)
Aşağı Oba köyü ovanın tam ortasındadır. Yağmurlar başladığında bütün ürünlerimiz suların altında kalmaktadır. Sular üç veya dört ay çekilmiyor. Her yıl aynı manzaraları yaşamaktan kına geldik. Yazın ortasında ise susuz kalmaktayız. Umarım bu barajın bitirilmesi ile birlikte kışın suların altında kalmaktan, yazın da susuz kalmaktan kurtuluruz.
Görüştüğümüz diğer çiftçilerde aynı düşünceleri paylaştıklarını belirtiyorlar.
Hatırlanacağı gibi kısa bir süre önce Ak Parti Hatay Milletvekili ile DSİ yetkilileriyle Reyhanlı barajında incelemelerde ulunmuşlardı.
HÜSEYİN GÜLER