SAADET PARTİSİ İL BAŞKANI FADIL KOÇAK’TAN TEMİNAT ŞARTINA TEPKİ!

Saadet Partisi Hatay İl Başkanı Fadıl Koçak, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da mücbir sebep ilan edilen ve borçları ertelenen işletmelerin şimdi teminat engeline takıldığını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘faizsiz 24 ay taksit’ vaadine rağmen vergi daireleri ve SGK müdürlükleri, borçların taksitlendirilmesi için teminat şartı arıyor.
Başkan Fadıl Koçak, “Evini, iş yerini kaybetmiş vatandaştan teminat isteniyor. Bu hukuki olabilir ama asla vicdani değil” diyerek tepki gösterdi.
MÜCBİR SEBEP VARDI, ERTELEME VARDI, AMA ŞİMDİ NE VAR?
Saadet Partisi Hatay İl Başkanı Fadıl Koçak, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da mücbir sebep halinin 30 Kasım 2024’e kadar tüm işletmeleri kapsadığını, bu tarihten sonra da bazı işletmeler için sürenin uzatıldığını belirtti.
Başkan Koçak, Bu süreçte ertelenen vergi ve SGK borçlarının ödeme zamanı geldiğinde vatandaşların ciddi bir yükle karşılaştığını söyledi.
FAİZSİZ TAKSİT SÖZÜ VERİLDİ, ŞİMDİ TEMİNAT ŞARTI KOŞULUYOR
Saadet Partisi İl Başkanı Fadıl Koçak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçların faizsiz 24 ay taksitlendirileceğine dair açıklamalarına rağmen uygulamada ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Vergi dairelerinin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 48. maddesi uyarınca borcun taksitlendirilmesi için teminat talep ettiğini belirten Başkan Koçak, bu şartların depremzede vatandaşlar açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı.
BU HUKUKİ DEĞİL, VİCDANİ HİÇ DEĞİL!
Başkan Fadıl Koçak eleştirilerini şöyle sürdürdü:
“Borç taksiti yapılacak ama önce ya yüzde 10’u ödenmeli ya da borcun yarısı kadar teminat gösterilmeli deniyor. İnsanların yıkılan evlerinden geriye ne kalmış olabilir ki teminat isteniyor? Bu yaklaşım, hukuki olsa da vicdani değildir.”
YASAL DÜZENLEME ŞART, KEYFİYET ORTADAN KALDIRILMALI
Uygulamanın keyfiyete açık olduğunu, vergi daireleri ve SGK müdürlüklerinin taksit sayılarını müdür ya da başkanlık inisiyatifiyle belirlediğini dile getiren Başkan Koçak, bu sorunun kanuni düzenlemelerle aşılması gerektiğini ifade ederek şu görüşlere yer verdi:
“Depremzede vatandaşlar bu uygulamalarla bir kez daha mağdur edilmemeli. Borç yükü altındaki esnafa, işverene nefes aldıracak adımlar atılmalı. Mevzuatta bu durumlara özel esneklik tanınmalı ve inisiyatif değil, adalet esas alınmalıdır.”