Üretici ve Pazarcı Kadınlar: Bu dönemi el birliği ve dayanışma ile aşabiliriz!
Hatay’ın Arsuz ilçesindeki Üretici ve Pazarcı Kadınlar, Pandemiyi atlatabilmek için dayanışma içerisine girerek, “Bu dönemi el birliği ve dayanışma ile aşabiliriz” ifadesinde bulundular.
2019 Yılında kuruluşu yapılan Arsuz, Kadın Eli Semt Pazarı pandemi dolaysıyla bir süre kapanmıştı. Arsuz Kadın Eli Semt Pazarı yeniden haftada bir gün Perşembe günü yeniden tezgahlarını açtılar.
Arsuz Kadın Eli Semt Pazarı Arsuz belediyesinin öncülüğünde ve Üretici kadınların öncülük yapması ile kurulmuş ve tarlada, evde ürettikleri her türlü giyim, süs eşyası, gıda maddelerini semt pazarında satışı sunuyorlar.
Pandemi döneminde bütün semt pazarı kadınları katılmasa da büyük bölümü kış boyunca ürettikleri ürünleri tezgahlarda yerini aldı ve müşterilerini bekliyor.
Üretici ve Pazarcı kadınlar özellikle bu salgın dönemi için “Elbirliğiyle ve dayanışma ile aşabiliriz” diyerek, öncelikle devlete, Hatay Büyükşehir belediye başkanı ve Hatay valiliğine çağırıda bulunuyor. “Bizim zorla kurduğumuz bu tezgahlar kapanmasın, hem biz evimize ekmek götürelim, hem de üretime devam edip, her türlü giyim, gıda ve süs eşyalarını üretmeye, artı değer yaratmaya” devam edilmesinin gerektiğini açıklıyorlar.
Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven semt pazarını belediyenin imkanları ile kurduklarını, bu sınırlı imkanlarla kadınlarımız ürettiklerini satmaya çalışıyorlar.
Başkan Asaf Güven, “Devletimizden bu sınırlı imkanlarla yaptığımız Kadın Eli Semt Pazarına destek verilmesini ve kadınlarımızın daha iyi şartlarda üretmesini, pazarlamasını istiyoruz” ifadesinde bulundu.
Kadın Eli Semt Pazarının bütün satıcıları üretici kadınlar ve neler Üretip, neler Satıyorlar?
Tezgahlarda Hatay’a özgü: Salça, yeşil zeytin, sirke, zeytin yağı, nar ekşisi, turşu çeşitleri, siyah zeytin, peynir, çökelek, yoğurt say, saya bitmiyor.
Hatay’a özgü: Etli ekmek, çökelekli ekmek, salçalı ekmek, açık ekmek, köfte çeşitleri vs.
Hatay’a özgü: Nevresim, çocuk tulumları, çarşaflar, yatak çeşitleri ne ararsan bulunmaktadır.
Süs eşyaları olarak da: Nazar boncukları, palmiye kabuklarından, yapraklarından seleler,sepetler, örülmektedir. Hatay’ın tarihi ve geleneksel kültürünü bu ürünlerde bulabilirsiniz.
Bütün bu ürünlerin toplamı, tamamen doğal, tamamen kadınların el emeği ve göz nuru ile yapılmaktadır. Yani üreticiden, tüketiciye direk satılmaktadır. Üretimini kendileri, pazarlaması kendileri yapmaktadır.
Semt pazarında hemen, hemen bütün tezgahları gezdik, tek, tek işlerini ve düşüncelerini sorduk. Son derece basının ilgilenmesinden mutlu oldular. Üretmeye devam edeceklerini söylediler. Bir de “Şu pandemi dönemine dökülmeden, kırılmadan bitirsek” başka bir şey dilemediklerini söylediler.
Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven:
“Arsuz ilçemizde emekçi kadınlar kendi evlerinde ürettiklerini, burada getirip, satmaya çalışıyorlar. Maalesef şansızlıklar yaşıyorlar, bütün dünyanın yaşadığı Covid belasıdır. Bu salgın hastalık sekteye uğrattı ama hiçbiri bu durumdan yılmadılar. Gerekli tedbirleri alarak,soğuk demediler, yağmur demediler, corona demediler, çalışarak kendi ev bütçelerine katkıda bulunmaya çalıştılar. Türkiye’de ekonomi büyük sorun, ihtiyaçlar çok fazla, ev bütçesine katkıda bulunmak gerekir. Biz de Arsuz belediyesi olarak; Emekçi kadınlara bir imkan sağlamaya çalıştık, yeterli olmasa da bir yol açtık diye düşünüyorum. Yine biz ufak, tefek destek verdik, amacımız, kadınlarımızın üretim yapması, aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Biliyoruz ki, vatandaşlarımız corona döneminde sorunlar yaşıyor, burada ki emekçi kadınlarımız biraz daha mağdurlar. İsteriz ki, kurumlarımız ve özellikle de devletimiz, evde üretim yapan, pazarda satış yapan kadınlarımıza biraz daha destek vermesini arzu ediyoruz. Halkımızın da bu emekçi kadın pazarından alışveriş yaparak destek vermesini de bekliyoruz.”
Kadın Eli Semt Pazarı Kadınlarımız Hangi Konulara Dokundalar ve Çağrıları Nedir?
Sibel Akkaya şunları söyledi: “Semt Pazarında önderlik yapanlardan ve salçalı ekmek, çökelekli ekmek yaparak, ailesine katkıda bulunmaya çalışıyor. “Arsuz belediyesinin desteği ile bu Pazar yeri yapıldı. Pandemiden dolayı bir yıldır kapatmak zorunda kaldık. Şimdi bir aydır açığız. Bizim ürünlerimiz kendi bahçemizden, kendi emeğimizle yaptıklarımız ve tamamen doğal, organik olduğunu belirteyim. Bizim bu işimizi eşimiz, ailenin diğer üyeleri de destekliyor ve birlikte işimizi yürütüyoruz.”
Esmahan Ay ve arkadaşları kamıştan, palmiye yapraklarından sele, sepet ve diğer türleri üretiyorlar, ayrıca çarşaf, nevresim gibi ürünleri evlerinde yapıp, pazara getirip, sattıklarını belirterek, “Bizler ailemize katkı sağlamak, üretici olmak için buraya katılıyoruz. Bizim desteğe ihtiyacımız var. Devlet bu işe yardımcı olursa, hem biz, hem tüketici hem de artı değer yaratılmış olur. Devlet yardım ederse, daha kaliteli, daha girişimci olabiliriz. Yöremizin öne çıkmış ürünlerini üretmeye, pazarlamaya devam ederiz” dedi.
Dilem Yürek, Çigdem Akdeniz ve diğer kadınların ortak mesajı ise şöyle:
“Halkamız gelsin ve ihtiyaçlarını bizden alsınlar, biz daha kaliteli, ürünler sunalım. Bu pandemi dönemini sağlıklı bitirirsek, önümüzdeki dönemde bölgemize daha çok artı değer yaratabiliriz. Devlet destek versin ki bu Pazar kapanmasın, kadınlarımız evlerinde üretime devam etsin.”
HÜSEYİN GÜLER