ARSUZ ZİRAAT ODASI BAŞKANI BÜNYAMİN NAL, LİMON İHRACATININ YASAKLANMIS YANLIŞ BİR KARAR!

Hatay-Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, limonun 8 Nisan itibari ile ihracatının yasaklanmasını yanlış karar olarak değerlendirdi.
Pandami döneminde ihracatın yasaklanmasında Rus pazarını kayıp ettiklerini, bu yasaklanmanın da dış pazarda yeni kayıplara neden olacağını belirten Bünyamin Nal, ihracatın yasaklanmasına yönelik yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi:
“Öncelikle bu kararın erken ve yanlış bulmaktayım. Tamam limon dondan %20’i zarar gördü, don limonun dallarını kuruttu. Bu dalları budarsak iki yıl sonra yeniden meyve verecektir.
Zaten limon başında bitti ve depolarda bulunmaktadır. Tüccara limon 12 liradan biz sattık diğer masrafları ile 20 lirayı bulmaktadır. İhracatı yasaklarsınız tüccar depolardaki mala satamaz. Bu anlamda hükümet bu kararı alırken en azından üretici ve Ziraat Odalarına sorsaydı iyi olurdu.
Ben Şubat ayından önce 12 liradan satarken Şubat ayında limonun kilosunu 20 liradan sattık. Biraz para kazandık. Donu bahane ederek ihracat yasağı getirmeleri hem ihracatçıların hem üreticilerin zararına olacaktır. Adana ve Mersin illerinde erkenci limon çıktı, bizde de 6 ayda çıkacaktır. O zaman limonun fiyatı yine yerlerde sürünecektir..
Pandemi döneminde limon ihracatı yasaklanınca 10 liradan sattığımız limon 2-3 liraya düştü ve limon üreticisi zarar etti. Ondan sonra limon para etmedi, ihracata gitmez ise limon iç piyasaya fazla gelir ve satılmaz.
Üretici limon para etmeyince ağaçlarını kesti, başka meyve dikmeye başladı, limonun meyve vermesi 7-8 yılımızı almaktadır. Başka meyve diktiğiniz zaman çiftçi bir 10-15 yıl yine ağacın yetişmesini bekleyecektir. Sürekli çiftçinin sırtına binen yükler bizleri usandırdı.
Son üç yıldır zaten bölgemizde üretilen ne maydanozdan, ne zeytinden, ne limon ve portakaldan para kazanamadık. Limondan bu sene biraz kazanmaya başlayınca ihracat yasağı getirildi.
Oda başkanı olarak üreticilerimizden şikayet aldım. Ziraat Bankası limon üreticisine dönüm başına bakım parası ödüyordu, her yıl artırıyordu ve bu sene düşürdü. Sorduğumda ise “Mali politikalar” şeklinde cevap verdiler. Böyle mali politika mı olur?
Arsuz çiftçisinin üretim çeşidi çok ama satamadıktan sonra çeşit çok olsa ne yazar hemen, hemen bütün ürünlerden zarar etmekteyiz. Mazot, gübre, ilaç, bakım derken zaten biz borcun altından bir türlü belimizi doğrultamıyoruz. 8 Nisan’da yasak başlıyor ama ne zaman bitecek onu da bilmiyoruz.
Zeytinde biz kilosunu 35 liradan sattık, bunun 20 lirası işçiliğe gidiyor, kalan 15 lira bizim masraflarımızı bile karşılayamadı. Çiftçi bankalara borçlarını ödeyemiyor, para çekmek için yeniden borç alıyor ama faizler de yüksektir.
Çiftçiler olarak bu yanlış tarım politikaları yüzünden çiftçi üretemez duruma gelmiştir. Bunu bir kere daha hükümete bildiriyoruz.”
HÜSEYİN GÜLER




