KURBANCILAR YİNE DERTLİ: HAYVANLARIMIZI YETİŞTİRMEK İÇİN CANIMIZ ÇIKIYOR AMA SATIŞ YOK!

Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bölge çapındı büyük kurbanlık Pazar yeri var. Bu Pazar yerine her Çarşamba bölgeden 50’nin üzerinde besici mallarını satmak için geliyor.
Hatay ilinin yanında Gaziantep, Şanlı Urfa, Kahraman Maraş gibi illerden gelenler var. Özellikle Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte daha çok satıcı mallarını pazara indirmektedir. Pazarda keçiler, tekeler, kuzular, koyunlar, oğlaklar satışa sunulmaktadır. Her alıcının kesesine uygun küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvan pazarı alıcı bakımından yok denecek kadar az insan gelmektedir. Fiyatların pahalı olduğundan değil, insanların parası olmadığından pazara gelmediği belirtilmektedir.
Hükümet canlı hayvan fiyatlarını açıklamış, hükümetin açıkladığı fiyat kilosu 320 liradır. Giden sene açıklanan fiyat ise 220 liradır. Yani yükselme yüzde elli bile değildir. Havyanlar için alınan yem, ilaç, taşıma ücretleri yüzde, yüzün üzerindedir. Ayrıca pazara gelen besiciler mallarını devletin açıkladığı fiyattan bile satamıyorlar. Kurbanlıkları ancak 220-270 arasında fiyatlardan satmak zorunda kalıyorlar. Yani giden sene satılan fiyata bile satmakta zorlanıyorlar.
Hayvan besicileri hükümetten bir planlama yapılmasını ve üretimin devamı açısından hayvancılara mera açılmasını, mazot fiyatlarının ucuzlatılmasını veya destek çıkılmasını istiyorlar. En önemlisi ile Suriye’den getirilen küçükbaş hayvanlar ucuza satılmakta ve piyasayı düşürmektedir. Yerli üreticinin malının elinde kalmasına neden olmaktadır.
Pazarda sadece kurbanlıklar satılmıyor, koyun ve keçilerin yavruları da satılıyor, besicilik yapmak isteyenler buradan bunları alarak, besicilik yapıyorlar.
Kırıkhan hayvan pazarına indik, tek, tek kurban satıcıları ve alıcılarına mikrofon uzattık. Satışları, sorunları, gelecekle ilgili hayvan üretiminin nasıl olacağını sorduk. Hayvan pazarında alıcılar çok azdı. Kurban satıcılarının bu bayramda da umutları kırılmıştı. “ Ne yapacağımızı bilmiyoruz, diyorlar.” Pazara getirilen malların miktarı ise 15 bin civarında olduğu belirtilmektedir.
Ahmet Erdoğan (Besici)
Hatay’ın en büyük küçükbaş hayvan pazarı, hayvancılar çok, hayvan çok ama satışlar çok ağır gidiyor. Kurban fiyatları giden senin aynı fiyattan satılıyor ama girdi fiyatları yüzde, yüz artmıştır. Devletin buna bir çare bulması gerekiyor. Üretici sıkıntılı, arpa giden sene 7 liradan satılırken bu sene 14 liradan satılmaktadır. Pazara Urfa, Antep, Maraş gibi illerden kurban satılıcıları gelmektedir.
Ahmet ve Ali Kardeşler
Babalarına yardım için gelmişler.
Bizler babamıza yardıma geldik ama hiç mallarımız satılmadı. Devletten ve halktan yardım bekliyoruz, getirdiğimiz mallarımızın satılmasını istiyoruz.
Ali Seçkin (Besici)
Durumuz çok kötü, pazara indik ama mallarımız bir türlü satılmıyor. Esnafımız, üreticimiz kan ağlamaktadır ama dışarıdan halen bölgemize ithal mal getirilmektedir. Biz dokuz ay buna bakıyoruz, mercimek samanı olmaş 18 lira, hayvanlara saman bile almakta zorlanıyoruz. Devlet bir çözüm bulmaz ise Hatay’da hayvancılık diye bir şey kalmayacaktır.
Erol Yiğit (Besici)
Devlet 320 liradan açıkladı ama biz 250-270 liradan veriyoruz, müşteri almıyor. Bu gidişle hayvancılık bitecek biz de aç kalacağız. Sabah üçte geldim, ayaktayım ve bir tek soran yoktur.
Hamdi Duran (Besici)
Paris iklim anlaşması sonucu yapay zeka ile yapay et üretimine geçilecekmiş, bu yapay et insanları daha çok perişan edecek gibi görünmektedir. Devletin açıkladığı 320 liradan satamıyoruz, piyasayı biz 250 liraya düşürdük ama yine müşteri alamıyor ve mallarımız elimizde kalacak diye korkuyoruz.
Hasan Demir (Besici)
Bakın biz kurban bayramı dolaysıyla mal topladık, buraya getirdik ama burada 220 liradan satmak zorunda kalıyoruz. Bize aldığımız yerler devlet 320 liradan açıklamış, hani pazarı gezdin ve 320 liradan kurban satan var mı? Biz mağduruz, her yıl aynı durumu yaşıyoruz. Artık bu sen son ve seneye kurban, hayvancılık işi yoktur.
İhsan Güzel (Kurban Almak İçin Gelen Vatandaş)
Pazarda kurban satanda, alanda şikayetçidir. Bize göre kurbanlıklar yüksek ve paramız yetişmiyor, kurban satıcısına göre fiyatlar çok düşüktür. Yani kurban satıcıları da haklı, biz de haklıyız. Ben her kurbanda iki-üç kesiyordum, bu sene kurban alacak durumda değiliz. Yani bir tane alırsam ve kesersem öpüp, başıma koyacağım.
İnayet Yeter (Besici)
Pazarda kurban için gelen yok gibi, buradaki kalabalığın büyük kısmı satıcıdır. Her sene hayvan üreticilerinin durumu kötüleşmektedir. Bize ne mera alanı, ne hayvanların yayılacağı tarla alanı bıraktılar, bu hayvanlar nerede otlatacağız, nerede sulayacağız, nasıl satacağız artık düşünemez haldeyiz. Meralar TOKİ oldu, milletin emeği nereye gidecektir? Bu yaştan sonra ne yapacağız, biz başka iş bilmeyiz ki. Devletimiz 320 demiş, biz 230 liraya veriyoruz yine alan yoktur.
Mehmet Bakır (Besici)
Vallah, billah batmış durumdayız, devlet yetkililer bu işi bir el atsınlar. Bizim piyasada karaborsa gibi isteyen istediği fiyata satıyor. Bir düzen gerekli, böyle karışıklık bizim fiyatlarımızı kırmaktadır. Biz her şeyi borca aldık, borçlarımızı bu gidişle ödeyemeyiz.
Murat Engin (Besici)
Kardeşim biz ucuz mal satıyoruz, Kırıkhan pazarında halkımızı bekliyoruz. Gelsinler kurbanlarını alsınlar. Halkımız kurbansız kalmasın, biz de elimizdeki bin bir emekle yetiştirdiğimiz kurbanlıkları satalım.
Osman Güleryüz (Kurban Alan Vatandaş)
Alıcıların durumu çok zayıf, millet mal alamıyor. Malı da satamıyor, piyasa durmuş ve her şey berbat durumdadır. Yani hayvan üreticisinin sütü, yoğurdu, peyniri satılmıyor, hayvanı pazarda para etmiyor, insanlarımızın alım gücü düşük onlar ne yapsın? Bana göre Türkiye bu şekliyle kötüye gitmektedir.
Remzi Kale (Besici)
Ben de milletvekili olurum belki, bu hayvancılıktan kurtulurum, açık olan şu ki, devlet bizi bitirdi. Yemin ederim, yalvararak hayvanı satıyorum, onu da borca veriyorum o da gelir mi, gelmez mi onu da bilmiyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
HÜSEYİN GÜLER




